آموزش هواگیری در شنا و حبس نفس زیر آب برای مبتدیان

حبس نفس زیر آب و هواگیری در شنا دو مرحله مهم از مراحل آموزش انواع شنا محسوب می‌شوند. شما اگر روش صحیح هواگیری را بلد نباشید مسلما دچار مشکل خواهید شد و به این ترتیب تمرکزتان بهم ریخته و قادر به اجرای صحیح حرکات و پیاده سازی تکنیک های دست و پا نخواهید بود. از همین رو مربیان شنا در همان جلسات اول شیوه صحیح هواگیری و تنفس را آموزش می‌دهند و سپس به سراغ آموزش سایر تکنیک ها می‌روند.

با توجه به اهمیت بالای نفس گیری در شنا، تصمیم گرفتیم در کنار آموزش انواع شنا و تکنیک های مختلف و کاربردی این رشته ورزشی چگونگی هواگیری و تنفس صحیح در حین شنا کردن و همچنین حبس نفس را هم به شما بیاموزیم.

پس اگر به شنا کردن علاقه دارید اما این موارد یعنی حبس نفس در زیر آب و شیوه صحیح تنفس را بلد نیستید و به همین دلیل هنگام شنا کردن دچار مشکل می‌شوید، با تیم فراشنا همراه باشید.

هواگیری در شنا

 

یادگیری شیوه صحیح هواگیری یک اصل مهم در شنا!

بسیاری از شناگران با این که چند سالیست در این رشته فعال اند اما هواگیری صحیح را بلد نیستند و به همین دلیل هم به قول معروف فقط درجا می‌زنند و نمی‌توانند به سطح حرفه‌ای برسند. جالب است بدانید اکثر این شناگران اصلا به ذهنشان هم خطور نمی‌کند که در هواگیری و تنفس مشکل دارند و بخاطر همین اصلا به سراغ یادگیری و تمرین هواگیری صحیح نمی‌روند.

شما وقتی بیرون از آب هستید می‌توانید از راه دهان یا بینی تنفس داشته باشید و قطعا چه از راه بینی و چه از راه دهان نفس بکشید هیچکس شما را از آن کار منع نخواهد کرد! اما وقتی زیر آب هستید دیگر برای تنفس آزاد نیستید چون یک اشتباه ممکن است باعث غرق شدنتان شود.

پس اگر احساس می‌کنید آنطور که باید در شنا کردن پیشرفت نداشته اید، در حالی که همه تکنیک های دست و پا را بلدید و به خوبی اجرا می‌کنید بدانید که شیوه تنفس شما مشکل دارد و باید بجای این که به دنبال یادگیری تکنیک های مختلف و تمرین و تکرار حرکت های دست و پا باشید، شکل صحیح نفس گیری در آب را یاد بگیرید.

اصول کلی هواگیری در شنا

در ادامه چند اصل کلی در رابطه با آموزش هواگیری در شنا خواهم گفت که با عمل به آن ها قطعا این مشکلتان برای همیشه حل خواهد شد؛

دم زیر آب

بهترین شکل هواگیری زیر آب، دم از دهان و بازدم از بینی است زیرا در این حالت آب وارد بینی شما نمی‌شود. البته وقتی از دهان دم می‌گیرید هم امکان ورود آب به دهانتان وجود دارد منتهی در این حالت نهایتا آب دهان خود را قورت نمی‌دهید و حتی اگر قورت بدهید باز به اندازه ورود آب از بینی خطرناک نیست.

دم روی آب

روش دیگر هواگیری در شنا این است که شما زیر آب نفس خود را حبس کنید و دم نداشته باشید، بجای آن از هر چند ثانیه یکبار سر خود را برای هواگیری بیرون از آب بیاورید و مجددا زیر آب بروید. فقط توجه داشته باشید که دم شما بیرون از آب باشد و بازدم زیر آب که البته توصیه می‌شود تا وقتی که احساس نیاز نکردید زیر آب بازدم نداشته باشید و نفس را حبس کنید.

نکته: بیرون آوردن سر از آب برای هواگیری قطعا بر سرعت شما در شنا کردن تاثیر خواهد داشت، به همین دلیل نباید تعداد دفعاتی که سرتان را برای هواگیری بیرون از آب می‌آورید بیش از حد باشد. برای این که اکسیژن شما زیر آب تامین شود و دچار کمبود اکسیژن نشوید، هر بار که بیرون از آب نفس می‌گیرید با یک دم عمیق اکسیژن را وارد ریه ها و شش های خود کنید.

بازدم صحیح

در حین شنا کردن، بازدم فقط زیر آب انجام می‌شود چون بازدم باید به آرامی انجام شود حال این که وقتی شما برای دم سرتان را بیرون از آب میاورید آنقدر فرصت ندارید که بخواهید هم دم عمیق داشته باشید و هم بازدم آرام.

تمرین حبس نفس زیر آب و اهمیت آن در شنا

حالا که با معقوله نفس گیری در شنا آشنا شدید و تقریبا فهمیدید که در حین شنا کردن چطور باید دم و بازدم داشته باشید تا دچار مشکل نشوید و بتوانید به درستی تکنیک ها را اجرا کنید، نوبت به مبحث حبس نفس می‌رسد که به اندازه هواگیری حائز اهمیت نیست اما برای مواقعی که می‌خواهید زیر آب شنا کنید قطعا به آن احتیاج پیدا خواهید کرد.

البته توجه داشته باشید که تقریبا همه انواع شنا بجز شنای کرال پشت زیر آب هستند و شما در آن ها فقط برای هوا گیری سرتان را بیرون از آب می‌آورید، اما خب بیرون آوردن سر از آب همانطور که بالاتر هم گفتم بر سرعت شما تاثیر می‌گذارد و اصلا جدای از این ممکن است شما بنا به هر دلیلی مجبور باشید مسافتی را به صورت زیر آبی شنا کنید یا مثلا در شنای هنری حتی اگر سرتان بیرون از آب باشد هم باز مجبور به حبس نفس هستید. در این مواقع با عمل به چند نکته دچار مشکل نخواهید شد و به آسانی قادر به شنا کردن خواهید بود، این نکات عبارتند از؛

✔ قبل از استارت شنا یا شیرجه، چند باری ریه های خودتان را از هوا پر و خالی کنید.

✔ حبس نفس در مسافت های کوتاه مثل 15 متر اول که زیر آب طی می‌شود، آسان است! یعنی نفس شما بعد از استارت و ورود به آب محبوس می‌شود و شما به آسانی می‌توانید تا پایان این مسافت و اجرای شنای مد نظر نفس خود را حبس کنید.

✔ در مسافت های بلند بعد از ورود به آب، باید نفس خودتان را حبس کنید و چانه را کمی نزدیک به گردن نگه دارید، سپس هربار کمی از هوای حبس شده را از طریق دهان خارج کنید تا زمانی که به خط پایان برسید. این کار باعث کاهش فشار وارده از طرف هوای حبس شده به قفسه سینه شما می‌شود.

✔ استفاده از دماغ گیر در این مواقع که مجبور به حبس نفس زیر آب هستید قطعا به شما کمک خواهد کرد هر چند که استفاده از دماغ گیر در حالت معمول چندان رایج نیست.

 

چند نکته مهم درباره تمرین حبس نفس زیر آب

 

2 تمرین کاربردی برای یادگیری هواگیری در شنا و حبس نفس زیر آب

اگر به تازگی شنا کردن را یاد گرفته اید یا در حال آموزش شنا هستید به احتمال زیاد نیازی به حبس نفس نخواهید داشت چون تازه اول راه هستید و نیازی نیست مسافت طولانی زیر آب شنا کنید مگر این که شنایی که در حال یادگیری آن هستید، شنای هنری باشد.

اما هواگیری از همان ابتدا به کارتان خواهد آمد پس باید در کنار یادگیری تکنیک های مختلف، هواگیری و تنفس صحیح را هم تمرین کنید. در ادامه دو تمرین خواهم گفت که با انجام آن ها این مبحث را به خوبی فرا خواهید گرفت؛

تمرین اول

در قسمت کم عمق استخر بایستید و میله های کنار استخر و یا دیواره استخر را بگیرید و سپس روی زانو بنشینید. بدن خودتان را به قدری خم کنید که چانه شما مماس با آب قرار بگیرد، حالا یک دم عمیق از دهان بگیرید و ریه های خودتان را با هوا پر کنید.

بعد از هواگیری، سر را داخل آب ببرید و چانه را نزدیک گردن قرار دهید و آرام آرام هوا را از طریق بینی خود خالی کنید. اگر در حین خالی کردن هوا، در آب حباب هایی ایجاد شد بدانید که کارتان درست بوده!

تمرین دوم

بعد از این که چند بار تمرین اول را انجام دادید و به اصطلاح کمی مسلط شدید می‌توانید این تمرین را هم انجام دهید. برای اجرای این تمرین از یک تخته شنا کمک بگیرید و آن را روی سطح آب و در مقابل خودتان قرار دهید. تخته را با آرنج هایی صاف نگه دارید و در همان حالت در آب راه بروید و تمرین بالا را تکرار کنید.

سخن پایانی

با کمک مطالب گفته شده و عمل به آن ها تا حد زیادی هواگیری در شنا و حبس نفس زیر آب را فرا خواهید گرفت اما با این حال نکات تکمیلی باید توسط مربی گفته شوند. مربیان فراشنا در دوره های آموزش شنا و در کنار آموزش تکنیک های مهم شنا، تک تک نکات مربوط به هواگیری را هم آموزش می‌دهند و شما را به یک شناگر حرفه‌ای تبدیل می‌کنند.

 


در ادامه بخوانید: روش های بهبود بخشیدن تکنیک های شنا را بشناسید و حرفه‌ای شوید


فراشنا
تیم تخصصی آموزش شنا و ورزش های آبی

برای ارتباط بیشتر با ما و مشاورین ما با پیج اینستاگرام ما همراه باشین!

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 5 میانگین: 2.5]