«شنا برای بانوان باردار»
ما بارها در مقالات متعدد گفته ایم که شنا کردن برای همه اقشار از کودک گرفته تا افراد مسن مناسب است و فایده دارد، حال ممکن است این پرسش مطرح شود که آیا شنا کردن برای زنان باردار هم فایده دارد، یا نه زنان در دوران بارداری بهتر است شنا نکنند؟!
از همین رو ما در تیم فراشنا تصمیم گرفتیم درباره فواید شنا در بارداری و مضرات آن و مراقبت هایی که بهتر است هنگام استخر رفتن در بارداری داشته باشید با شما عزیزان صحبت کنیم. پس اگر باردار هستید و نگرانید که نکند شنا کردن و استخر رفتن برای جنین یا خودتان ضرر داشته باشد، این مطلب از فراشنا را از دست ندهید.
شنا بهترین ورزش در دوران بارداری
اکثر پزشکان متخصص و ماماها، بیماران خود را که در دوران بارداری هستند به ورزش کردن و فعالیت بدنی تشویق میکنند و همه ما میدانیم که داشتن فعالیت بدنی به زایمان آسانتر کمک میکند. در این میان تحقیقات انجام شده نشان میدهند که شنا کردن بهترین ورزش برای مادران باردار است و مخصوصا اگر در سه ماهه اول بارداری باشد فواید بسیاری برای جنین و مادر خواهد داشت.
پس در پاسخ به سوال شنا در بارداری ضرر دارد؟! باید بگوییم که خیر شنا کردن در این دوران هیچگونه ضرری ندارد البته به شرط این که به سه نکته مهم توجه داشته باشید؛
- اگر قبل از بارداری شنا نمیکردید یا این که اصلا شنا کردن را به شکل حرفهای بلد نیستید بهتر است فقط در آب راه بروید.
- اگر قبل از بارداری به صورت تفریحی به استخر میرفتید، حتما قبل از شروع شنا در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید و سپس حداقل هفتهای یکبار شنا کنید.
- شنا کردن در بارداری برای مادرانی که برای تدام بارداری به استراحت مطلق یا مراقبت احتیاج دارند ممنوع است.
9 مورد از فواید شنا در بارداری
درباره فواید شنا در دوران بارداری باید بگویم که اکثر این فواید منحصر به دوران بارداری نیستند، به عبارت دیگر شنا کردن برای شما که در دوران بارداری هستید همان فوایدی را دارد که برای افراد عادی دارد اما با این حال ممکن است این فواید تاثیرات مثبت بیشتری بر روی شما بگذارند.
کمک به داشتن بدنی خوش فرم و زیبا حتی پس از زایمان
مادر شدن یکی از بهترین حس هایی است که هر خانمی میتواند تجربه کند، اما خب همانطور که میدانید بعد از زایمان در هیکل و اندام های شما تغییراتی ایجاد خواهد شد که شاید برایتان کمی ناخوشایند باشد. برای جلوگیری از این تغییرات و ایجاد ترک های پوستی یا شُل شدن و افتادگی پوست قسمت های مختلف بدنتان بهترین کار این است که در دوران بارداری شنا کنید.
جلوگیری از تضعیف عضلات
افزایش وزن در دوران بارداری و تحمل وزن جنین باعث تضعیف عضلات مادر میشود و حتی در بسیاری از مادران ممکن است گرفتگی و سفت شدن عضلات را در پی داشته باشد. شنا کردن همانطور که عضلات افراد عادی را تقویت میکند باعث تقویت عضلات مادر شده و همچنین انعطاف پذیری عضلات او را افزایش داده و گرفتگی و سفت شدن عضلات را به طور کامل از بین میبرد.
کمک به تنظیم دمای بدن
افزایش وزن، اضافه شدن متابولیسم کودک، افزایش جریان خون همگی از دلایل بالا رفتن دمای بدن هستند و وجود همه آن ها باعث میشود تا زنان باردار مدام احساس گرما و گرگرفتگی داشته باشند. شما هم اگر دچار این مشکل شده اید باید بدانید که شنا کردن با تنظیم دمای بدن این احساس را از شما دور میکند.
کمک به حرکت آسان جنین و قرار گرفتن در موقعیتی مناسب
فواید شنا کردن در دوران بارداری فقط شامل حال مادر نمیشود بلکه انجام این ورزش برای جنین هم فایده دارد! یکی از فواید شنا کردن در بارداری برای جنین همین مورد یعنی قرار گرفتن او در بهترین موقعیت درون رحم مادر است.
قرار گرفتن در آب باعث سبکتر شدن وزن شما میشود و به دنبال آن جنین میتواند به راحتی درون رحم شما جابجا شود و در بهترین موقعیت قرار بگیرد.
بهبود عملکرد قلب و سیستم های تنفسی
اگر در مقالات دیگری که در قسمت فرابلاگ سایت ما قرار داده شده اند درباره فواید شنا کردن مطالعه کرده باشید حتما متوجه شده اید که بهبود عملکرد قلب یکی از فواید شنا برای همه اقشار با هر سن و سالی است. چون شنا کردن به طور کلی ضربان قلب را افزایش میدهد و با افزایش جریان خون به داشتن قلبی سالمتر با عملکرد بهتر کمک میکند.
از طرفی وقتی ضربان قلب شما ریتم درست داشته باشد مسلما سیستم های تنفسی شما نیز عملکرد بهتری خواهند داشت و در نتیجه دچار تنگی نفس در این دوران نخواهید شد.
کمک به زایمان آسانتر
شاید اصلیترین فایده شنا کردن در دوران بارداری همین مورد یعنی کمک به داشتن زایمان آسانتر باشد! چون شنا کردن همانطور که بالاتر گفتیم عضلات شما را تقویت میکند و استقامت بدنتان را افزایش میدهد در نتیجه در زمان زایمان شما قدرت کافی برای هُل دادن کودک به سمت بیرون را خواهید داشت.
آرامش روحی و کاهش استرس و اضطراب
نگاه کردن به آب و در مجاورت آب قرار گرفتن یکی از راهکارهای کاهش استرس و رسیدن به آرامش است. در نتیجه شنا کردن نیز باعث آرامش شما خواهد شد و استرس و افکار منفی را از شما دور خواهد کرد، حال فرقی ندارد در دوران بارداری هستید یا خیر در هر صورت با شنا کردن به آرامش خواهید رسید.
کاهش حالت تهوع در مادر
یکی از عمده مشکلات مادران در دوران بارداری که معمولا در سه ماهه اول بارداری شدت بالایی دارد و شاید شما هم دچار آن شده باشید، بیماری های صبحگاهی یا حالت تهوع گاه و بی گاه است. پزشکان به تازگی کشف کرده اند که شنا کردن بخصوص در آب هایی که دمای پایینی دارند و نسبتا سرد هستند میتواند این حالت ها را در مادران باردار از بین ببرد یا این که به حداقل برساند.
کمک به داشتن خوابی راحتتر
بالاتر گفتیم که شنا کردن یکی از راهکارهای رسیدن به آرامش حداکثری روح و جسم است، حال این که وقتی جسم و روح در آرامش باشند مسلما شما خوابی بهتر و با کیفیتتر خواهید داشت.
آیا کلر استخر برای زن باردار ضرر دارد؟
ما در ابتدای مطلب به وضوح گفتیم که شنا در هنگام بارداری ضرر ندارد اما با این حال برخی از مادران محتاط که بیش از حد نگران سلامتی کودکشان هستند تمام فواید شنا کردن را کنار میگذارند و به دنبال مضرات شنا در بارداری هستند ??♀️.
یکی از پرتکرارترین سوالات درباره همین مضرات و خطرات شنا در بارداری این است که آیا کلر استخر برای زن باردار ضرر دارد؟!
در پاسخ به این سوال باید گفت: با این که شما دوران حساسی را میگذرانید و به قول قدیمی ها بار شیشه دارید اما تافته جدا بافته نیستید! کلر موجود در آب استخر همانطور که ممکن است برای هر فرد دیگری ضرر داشته باشد احتمال دارد برای شما هم مضر باشد البته در صورتی که کلر موجود در آب بیش از حد مجاز باشد یا این که شما بیش از حد در آب بمانید.
در ضمن باید بدانید که نمک خوراکی که مصرف میکنید، ترکیبی از کلر و سدیم است و همچنین آب لوله کشی که شما از آن مصرف میکنید نیز با همین کلر تصفیه شده است. پس نگران این موضوع نباشید و اگر از طرف پزشک ممنوعیتی ندارید با خیال راحت در استخر شنا کنید و لحظاتی خوش برای خود رقم بزنید.
توصیه های فراشنا به مادران بارداری که میخواهند که شنا کنند
✔ حتما از مایوهای مخصوص شنا در بارداری استفاده کنید که راحتتر هستند.
✔ هنگام راه رفتن در استخر در دوران بارداری باید بیش از مواقع دیگر مراقب باشید چون وزنتان سنگین و تعادلتان کم است و احتمال دارد لیز بخورید، پس حتما در کنار دیواره ها راه بروید تا اگر تعادلتان بهم خورد بتوانید از دیوار کمک بگیرید.
✔ در حین شنا کردن و راه رفتن نفس عمیق بکشید و هرگز نفس خود را حبس نکنید چون در این صورت به جنین اکسیژن نمیرسد.
✔ اگر احساس سرگیجه داشتید حتما با مسئول استخر صحبت کنید و یا با پزشک خود مشورت کنید.
✔ اگر در حین شنا کردن یا بعد از شنا حس سرگیجه، درد در ناحیه پایین شکم، ترشحات بیش از حد واژن ، انقباضات رحم یا ضربان قلب نامنظم داشتید دست از شنا کردن بکشید و با پزشک خود مشورت کنید.
✔ میزان مصرف آب خود را در روزهایی که شنا میکنید افزایش دهید و آب کافی بنوشید تا بدنتان دچار کم آبی نشود.
✔ از هر 15 دقیقه یکبار حداقل 5 دقیقه استراحت کنید و در کل بیش از حد خودتان را خسته نکنید.
✔ شناهای سبک را انتخاب کنید، در این مورد میتوانید با مربیان مجرب فراشنا مشورت کنید تا بهترین شناها در دوران بارداری را به شما معرفی کنند.
✔ ایروبیک در آب نیز یکی از ورزش های آبی مناسب برای مادران باردار است که میتوانید به تنهایی یا در کنار شنا کردن تمرینات آن را انجام دهید، البته تحت نظر مربی!
✔ از میان وعده های مقوی قبل و بعد از شنا استفاده کنید تا دچار اُفت قند و انرژی نشوید.
✔ استخرهایی که محیط و آب تمیز دارند را برای شنا کردن انتخاب کنید و از شنا کردن در استخرهای آلوده بپرهیزید.
✔ مراقب پله های اطراف دیواره استخر باشید و هنگام ورود و خروج به استخر حتما از کسی کمک بگیرید.
✔ توجه کنید که استفاده از سونا و جکوزی در دوران بارداری ممنوع است.
سخن پایانی
دوره شنای مادران باردار یکی از دوره های مجموعه فراشناست که شما عزیزان میتوانید در آن ثبت نام کرده و شنا کردن را بیاموزید و با شرکت در جلسات آن، تحت نظر مربیان مجرب و متخصص از فواید شنا در بارداری بهرهمند شوید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره این دوره میتوانید از طریق واتساپ و اینستاگرام با کارشناسان ما در ارتباط باشید یا این که با شماره تماس درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید و پاسخ سوالات خود را بگیرید.
در ادامه بخوانید: آموزش شنا در چهار متری
فراشنا
تیم تخصصی آموزش شنا و ورزش های آبی
برای ارتباط بیشتر با ما و مشاورین ما با پیج اینستاگرام ما همراه باشین!